NAŠA POT

Potovanje Indonezija Sulawesi in Sumatra- OPIS PROGRAMA

Potovanje je zastavljeno aktivno, obiščemo dva manj obiskana, vendar čudovita otoka Indonezije. Začnemo z Sulawezijem oz. glavnim mestom Makassar, od koder z nočnim spalnim avtobusom odpotujemo v pokrajino Tana Toraja, kjer se praktično začne prava dogodivščina. Raziskujemo okoliške vasi in spoznavamo posebno kulturo pokrajine, po kateri slovi Toraja, čudimo se nad arhitekturo tradicionalnih hiš in grobov, če nam bo sreča naklonjena obiščemo tudi pogrebni obred, kjer se od blizu srečamo s posebnim verovanjem v posmrtno življenje. Tana Toraja je hribovita pokrajina, polna riževih polj, ki poleg posebne kulture skriva tudi naravne lepote, ki jih je najlepše odkrivati peš, zato gremo tudi na dvodnevni treking med vasmi in polji, odpirajo se nam čudoviti razgledi, za pravo avtentično izkušnjo eno noč tudi prespimo pri domačinih. Sledi premik nazaj v civilizacijo in polet na Sumatro, kjer obiščemo dva prelepa kraja: jezero Toba -največje jezero na svetu, nastalo v kraterju nekdanjega vulkana ter Bukit Lawang -nacionalni park in dom orangutanov. Na jezeru Toba oz. otoku Samosir preživimo dva dni, kjer se bomo kopali v jezeru, si ogledali mesto Tuk Tuk, poizkušali "jungle juice" in ostale nore lokalne specialitete ter spoznavali ponosne Batake. Po želji bomo lahko najeli mopede in se podili po otoku Samosir, do vročih vrelcev, tradicionalnih vasi etc.. Kdor želi, se bo lahko udeležil nore zabave na tematiko: "Gobe in zakaj je nebo vijoličasto :-)". Po jezeru sledi nepozabna vožnja skozi narodni park do Bukit Lawanga, kjer bomo spali v džungelskem hotelu, obkroženi z opicami, odkrivali podzemne jame in spoznavali prijazne orangutane, lemurje in tomasove opice. Šli bomo globlje v park Gunung Leuser na enodnevni treking, katerega zaključimo z norim sumatrskim raftingom- spust po reki po domače. Polni krasnih spominkov in spominov bomo podoživeli vse preživeto na tem divjem otoku. Po orangutanih sledi povratek domov ali polet na sever kjer se odpravimo na čudovit divji tropski otok Pulau Weh, kjer se je čas že davno nazaj ustavil :-). Otok je poznan po prijetnem ambientu, čudovitih plažah, odlični ribji hrani in barvitem podvodnem svetu, kar zagotavlja najboljši možen zaključek potovanja.
Program priporočamo tistim, ki si želijo avanturističnega, popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.


Nekaj utrinkov s poti (klikni)


Naš filmček iz Indonezije


Vrhunci na poti (varirajo glede na program)

Tana Toraja: Pokrajina z unikatno kulturo verovanja v posmrtno življenje, arhitekturo vasi ter grobnic
Pogrebni obred: Vaški »žur« na katerem se umrlega pospremi na oni svet v velikem slogu...družine za ta dogodek nemalokrat nekaj let varčujejo-v vmesnem času pa je pokojnik »v naftalinu« na podstrehi
Treking med riževimi polji: odkrivanje lokalnih vasi in polj z nahrbtnikom, spanje pri domačinih
Jezero Toba: otoček odkrivamo z motorji, kultura plemen in njihova arhitektura, vroči vrelci in osvežujoče hladno plavanje v jezeru Toba
Tuk Tuk zabava: lokalna posebnost so gobice, po želji se odklopimo...
Bukit Lawang: krasna vasica ob reki in nacionalnem parku, opice, jame, džungla
Gunung Leuser Park: trek v gorski park znan po orangutanih in ostalih živalih
Pulau Weh: sanjski tropski otok, palme, čudovite plaže in potapljanje


Kontakt

NASTANITVE

Kje spimo na poti

Naši hoteli na Sumatri in Sulaweziju so preverjeni. Izbiramo hotele, ki so lepi pristni, ljudje prijazni in storitev dobra. Uporabljamo dvoposteljne in troposteljne sobe, ki imajo lasten tuš in WC. Kjer ni hotelov spimo v spalnih vrečah pri domačinih (ena noč na Sulaweziju). Nastanitve so različnih kategorij. Bistvo je v tem, da smo vedno v centru dogajanja. Torej so hoteli locirani centralno. Iz hotelov je v vsakem kraju glavno dogajanje dostopno peš.


Hoteli na poti


Zakaj z nami na pot?

Potovanja v Indonezijo organiziramo že od leta 2005 naprej. Vodniki so pravi poznavalci terena in lokalci nas že dobro poznajo. Hoteli so skrbno izbrani! Potovanje začnemo s prihodom na Javo-Jakarta, od koder naslednji dan poletimo proti Sulaweziju, saj nam beton, gužva in smog ne dišijo preveč. Na začetku smo zastavili program bolj aktivno,  z nočno vožnjo proti sredini otoka, kjer nas čaka nekajdnevno odkrivanje nore pokrajine Tana Toraje, ki je sam vrhunec poti po Sulaweziju. Po bolj turistično obiskanem Sulaweziju, nas čaka popotniška Sumatra, kjer se srečamo z opicami, uživamo ob jezeru in kopamo v vročih vrelcih. Tu je program bolj živalsko obarvan, na koncu pa uživamo še na rajskih plažah otoka Pulau We, kjer si odpočijemo po vseh avanturah na poti. Seveda, klasičnega turizma v tem koncu sveta ne poznajo. Doživimo vse najlepše konce otokov na poti. Za Sumatro smo se odločili zato, ker je turistično še dokaj neodkrita, cenovno ugodna in ima zanimivo floro in favno. Tu živijo izredna plemena, čakajo nas prijazni sumatrski orangutani in nepozabno se zabavamo med plemenom Bataki. Potovanje zaključimo na rajskih plažah severne Sumatre, kjer je prepovedana sodobna naglica, vse poteka »u izi«, jemo okusno morsko hrano, uživamo na peščenih plažah in se potapljamo, saj je morski svet tukaj nekaj posebnega.


DETAJLI

O državi

Indonezija je nekaj posebnega, arhipelag, otočna država, ki je geografsko zelo nepovezana zaradi morja in odmaknjenosti nekaterih delov. Kljub temu, da na Indoneziji najdemo krasna in izredno divja plemena, gore z aktivnimi vulkanskimi žreli, tropske plaže, ogromno živalskih vrst in fascinantne kulture, se turizem tu razvija počasi. Jezik je zelo razslojen zato večina v mestih uporablja indonezijski jezik, ki je nekakšen skupni jezik za vsa plemena. Lokalna valuta je indonezijska rupija (IDR), ki je trenutno zelo nizka in jih za 1 evro dobiš res ogromno. Hrana je zelo otočna. Prevladuje riž z raznimi prilogami. V turističnih krajih strežejo seveda vse dobrote, ki jih poznamo. Država slovi po mnogih endemičnih živalskih in rastlinskih vrstah. Ker leži na ekvatorju je tukaj tudi ogromno tropskega sadja, ki ga pri nas ne poznamo. Zelo kvaliteten je tobak in zelo okusna je tudi kava. Nakupi na Indoneziji so dobri. Od neverjetnih "izrezljanin" iz lesa do poceni športne opreme.


Indonezija Vizum in cepljenja

Viza za slovenske državljane ni potrebna za potovanje do 30 dni. Priporočamo cepljenje proti Hepatitisu A (ni obvezno). Sicer je v Indoneziji varno in redko se zgodi, da v Indoneziji kdo zboli.


Skupina in vodja poti

Točen potek poti lahko preveriš z klikom na zemljevid poti. Skupina je velika od 12 do 25 popotnikov. Skupino pelje Gregor, Petra ali ToMo. Za celotno potovanje potrebuješ 15-22 dni časa.
Pred potovanjem imamo sestanek z vsemi, in ta je obvezen, da se izognemo težavam in neinformiranosti.


Kdaj na pot?

V Indonezijo se potuje v vseh letnih časih, le treba je vedeti, kam potovati, da nas Monsun ne ulovi. Odhodi v izvedbi agencije Huda Tura so spomladi, poleti (julij/avgust), jeseni (september in oktober) in v obdobju Novega Leta.
Točen datum odhoda lahko preveriš pod zavihkom CENA in na desni strani strani z klikom - ODHODI. Število mest je omejeno!!

CENA

Cena avio poletov (1x mednarodni polet, 3-5 notranjih poletov) dnevno malce variira. Za točno dnevno ceno nas kontaktirajte. Način plačevanja na potovanju je drugačen, saj vse plačujemo na licu mesta. Ceno stroškov na poti računamo na dan kalkulacije. Ker Evro lahko pade v primerjavi z rupijo opozarjamo, da so navedene cene okvirne in lahko malce odstopajo. Zagotavljamo le ceno za organizacijo in spremstvo, kar znaša od 250-350€.

Cena vključuje:

*Aranžma (organizacijo in slovenskega spremljevalca, vse avio polete, vlake)
*Stroške na poti (vse nastanitve, transferje, čolne, 2-D trek v Tana Toraji, 1-D trak v Bukit Lawangu, lokalni vodniki, napitnine)

Nočitve: lepi hoteli, dvoposteljne sobe, v cetru dogajanja
Poleti: mednarodni polet in 4 do 6 notranjih poletov


V ceno ni vključeno:

* Morebitni transfer do letališča in zavarovanja,
* Vstopnine (cca 35€),
* Najem motorčkov za dnevni izlet jezero Toba/Tana Toraja,
* turistično zavarovanje in zavarovanje za riziko odpovedi,

Za sabo svetujemo še cca 250€ svojega denarja za nakupe, pijače, masaže etc.

CENE (okvirno ker varirajo glede na ture):
Avio karta od 490-600€ (cena poletov varira), 4x notranji polet od 200-250eur, stroški na poti 350EUR  (nočitve+prevozi avtobus+taxiji+čolni++lokalni vodniki+treking skupaj 3 dni), vodenje in organizacija od 250-350€ (odvisno od datuma). Naše cene so fer.

Če je popotnikov 12 ali manj se organizacija doplača. Za prijavljenih 12-9 potnikov 70€ in 8-6 potnikov 100€.

*Organizacijo sestavlja vodenje-spremljanje slovenskega vodnika, priprava potovanja in organizacija z naše strani ter morebitna pomoč s strani lokalne agencije.


Način plačila:

Ob prijavi se vplača akontacija v višini 100€  ter strošek prijave, ki znaša 10euro/vplačilo. Strošek prijave je nepovraten. Z vplačilom akontacije si zagotoviš mesto v skupini. Odhod je zagotovljen ob  minimalnem številu prijavljenih. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa sorazmerno poviša cena za organizacijo in vodenje. Če odpoveš potovanje, veljajo odpovedni roki, kot navedeno v splošnih pogojih. 60 dni pred potovanjem oziroma pred izstavitvijo računa, lahko vplačani znesek koristiš na katerikoli naši poti v obdobju enega leta. Več o splošnih pogojih si lahko prebereš tukaj. Če je potovanje odpovedano zaradi premajhnega števila prijav, ti vplačilo seveda vrnemo. Pred odhodom se poravna stroške letalskega poleta, spremstva in priprave potovanja, zavarovanje z asistenco in transferja do letališča. Vse ostalo, se plačuje lokalno, na mestu samem.

Destinacije so popotniške in cene se spreminjajo. Lahko pride do manjših odstopanj zaradi spremembe cen ali valut zato mi 100% zagotavljamo le ceno za organizacijo in letalski polet.


Latest News