• Slider 3
  • Slider 4
  • Slider 5
  • Slider 6

NAŠA POT

Potovanje Kirgizija- OPIS PROGRAMA

Naš program po Kirgiziji je enostavno čaroben. Združili smo ravno pravo kombinacijo vožnje, hoje ter avanture skladno z željami naših potnikov iz prejšnjih let. Letos smo program zastavili tako, da je manj naporno in se hkrati več doživi. Jahamo konje po prekrasni pokrajini, bivamo v hotelih ter v jurtah z domačini, prehodimo 2 krasna prelaza in obiščemo glavne znamenitosti regije. Program smo zasnovali tako, da je možno kakšno hojo tudi izpustiti, v kolikor ne bi zmogli!
Naše popotovanje pričnemo v prestolnici Kirgizije. Biškek je klasično sovjetsko mestece, ki pa skriva v sebi lepe kotičke. Obiščemo glavni trg v mestu Ala- Too, Trg zmage , Hrastov Park in muzej zgodovine. Seveda ne izpustimo pisanega Osh in Orto- sai bazarja, kjer si privoščimo tradicionalno Kirgiške pojedino.
Iz Biškeka sledi transfer v Kochkor, pot nas bo vodila po starodavni svileni poti. Na poti si bomo ogledali znameniti kompleks Burana Tower iz 10. stoletja. Naslednja dva dneva si bomo privoščili jahanje konjev po prostrani divijini Kirgizije. Prvi dan po jahali po krasni do Chaar - Archa dolini, kjer bomo tudi prespali v jurtah. Drugi dan bomo prijahali do Song Kol jezera preko Jalgyz Karagai prelaza. Zvečer se bomo spet zabavali v avtentičnem kirgizijskem ambientu.
Četri dan sledi premik do Tash Rabat. Tash Rabat je najpomembnejši spomenik, zgodovinsko izredno pomembne trgovske poti poznane pod imenom Svilna cesta, v 15. stoletju iz kamna zgrajen Karavanseraj, ki je zlužil kot prenočišče trgovcem na že omenjeni poti. Nahaja se na višini 3200m in je raj za pohodnike, zato bomo krasno pokrajino izkoristili 4-5 urni treking, ki nas bo vodil mimo zelenih pašnikov na višini 4000m  s krasnimi pogledi na zasnežene vrhove Tian Shan-a, gorovja, ki se nahaja v Centralni Aziji in ga imenujejo tudi Nebeško gorovje. Po krajši vožnji se vrnemo na izhodišče v vas Kochkor, ki je znana predvsem kot center jailoo turizma (nomadski stil življenja) Naryn regije.
Naslenji dan se bomo odravili na pot, ki nas bo vodila prelepega jezera 
Issyk-kol, ki ga obdajajo raznolike in barvite gore. Je drugo največje gorsko jezero na svetu (za jezerom Titicaca v Južni Ameriki). Noč prespimo v jurtah ob jezeru pri prijaznih domačinih. Prikazali nam bodo tudi lov na orle. Pot nadaljujejo proti soteski Skazka, ki jim domaini pravijo tudi pravljični kanjon. Po krajšem trekingu sledi pot v mestece Karakol. Ogledamo si mesto ter obiščemo okoliške znamenitosti, sotesko Jeti Oguz, slikovita dolina, ki v prevodu pomeni sedem bikov, saj se ponaša z sedmimi rdečimi skalami v ozadju s podobo bikov. Lokalna znamenitost je tudi zanimiv˝broken heart rock˝, skala v obliki počenega srca. Sledi še krajši sprehod do slapu ter priprava na naše dnenve pohode. S sovjetskim vozilom (že to je avantura sama po sebi) se bomo dvignili do kraja Altyn Arshan, ki bo naša izhodiščna točka. Altyna Arshan je krasen naravni rezervat znan po vročih vrelcih.hudobro  Od tam se bomo (možen je najem konjev) podali na daljši pohod mimo alpskih travnikov preko prelaza s čudovitimi pogledi do čudovitega jezera Ala Kul. Jezero leži v ledniški dolini na višini 3533m s čudovoti pogledi na zasnežene vrhove. Jezero je skriti zaklad v objemu mogočnih gorovij Terskey Ala Too Mountains. Tretji dan trekinga začnemo z hojo med vasicami. Spustili se bomo do vasice Ak Suu (lepa nezahtevna hoja, 5h).  Sledi povratek v Karakol, kjer spimo v hotelu. Zadnji dan pa še prevoz iz Karakola v glavno mesto Biškek. Na poti nas spremljajo prelepi prelazi in pastirske črede. V Biškeku še čas za obisk tržnice in zadnje nakupovanje. 

Program priporočamo vsem, ki si želijo aktivnega in svobodnega načina odkrivanja sveta.


Nekaj utrinkov


Znamenitosti na poti

Biškek: prestolinca Kirgizije, prvi stik z lokalno kulturo, ogledamo si center, bazarje,...
Stolp Burana:  minaret, ki prdstavlja simbol Kirgizije in center nekdanjega mesta Balasagun
Tash Rabat: starodavni hotel za trgovce svilene poti iz 15. stoletja

Karakol: pohodniški center Kirgizije, in naše izhodišče za 3-dnevni treking
Dnevni pohodi: nepozabno doživetje, pristna narava, izviri tople vode, hudi razgledi in fantastična hoja 
Issyk-kol: drugo največje visokogorsko jezero, ki je hkrati tudi slano
Lokalna kultura: spoznamo lokalno kuturo, lovce, hrano, izdelovalce preprog,...

Tash Rabat: dan preživimo z pastirji, ki nam pokažejo njihov način življenja
Caravanseraj: gremo v čas Svilne ceste, ki je v preteklosti gospodarsko povezovala Kitajsko in Evropo
Chatyr Kol: dnevni pohod do jezera, ki leži tik ob Kitajski meji
Trek s konji: zajahamo živali, ki si neizpodbitno povezane s Kirgiško kulturo

Alrtyn Arshan: naravni rezervat z vročimo vrelci
Yurta: traicionalno premična hiša nomadov centralne azije, v katerih večkrat prespimo


Kontakt

NASTANITVE

Kje spimo na poti?

Naše nastanitve v Kirgiziji so preverjene. Izbiramo nastanitve, ki so lepe, pristne, ljudje prijazni in storitev dobra. Spimo v penzionih, hostlih, šotorih in yurtah. Uporabljamo dvo, štiri in šetposteljne sobe.  V odročnih predelih spimo v Yurtah, kjer so prenočišča skupinska. Na treku spimo v šotorih 2 osebi/ šotor


Zakaj na pot z nami?

Zato, ker se boš imel v naši družbi fajn in zato, ker se boš v naši družbi počutil varno. Poseben poudarek smo dali pri izbiri lokalnih partnerjev, saj je brez njih potovanje praktično nemogoče- lokalni prevozi so zelo omejeni, na treku pa tako ali tako rabimo ekipo, ki skrbi za nas - za njih lahko rečemo, da so pravi profesionalci. S skupnimi močmi tako poskrbimo, da se lahko ti kot potnik popolnoma prepustiš in uživaš v vsej lepoti, ki jo Kirgizija ponuja, potovanje pa teče brez nevšečnosti. Če pa že so, jih ti ne opaziš:). Da bo potovanje še bolj brezskrbno smo na 3 dnevnem treku v Ala Kol v ceno vključili vso prehrano, šotore ter nosače in v 2 dnevnem v Song Kol 2x večerjo, 1x kosilo in 2x zajtrk.


 

DETAJLI

O državi

Kirgizija je država, v kateri živi približno 6 miljonov ljudi, od tega 900.000 v prestolnici Biškek. Skoraj polovica države leži na višni več kot 3000 metrov, hkrati pa je to država, ki leži dlje od morja kot katera koli druga na tem svetu. Najvišji vrh Kirgizije je s 7439m Jengish Chokusu.  Kirgizija je bila do leta 1991 del sovjetske zveze, po njenem razpadu pa je postala samostojna in neodvisna država. Največje bogastvo Kirgizije je voda, saj na njenem ozemlju izvira kar 40 % rek Srednje Azije. Naravnih bogastev je malo, industrija je slabo razvita, skoraj polovica prebivalcev se še vedno preživlja s kmetijstvom. Veliko Kirgizov hodi na delo v sosednji Kazahstan in Rusijo. Podnebje je celinsko in se regionalno spreminja. Jugozahodni del Ferganske doline ima subtropsko podnebje. Poleti je zelo vroče, temperature dosežejo tudi 40° C. Severna predgorja imajo zmerno klimo. Podnebje v gorovju Tjanšan se spreminja od suhega celinskega do gorskega, odvisno od nadmorske višine. V najbolj mrzlih območjih so temperature v zimskem času pod ničlo tudi do 40 dni. Celo nekatera puščavska področja imajo pozimi stalen sneg. V gorah kjer se bomo mi največ časa zadrževali, lahko pričakujemo dnevne temperature med 15 in 25 stopinj celzija medtem ko se ponoči spusti tudi do ničle.


Vizum in cepljenja

Viza za slovenske državljane ni potrebna.

Katera cepljena so potrebna za obisk Kirigzije pa si lahko preberete tukaj: www.zdravinapot.si
COVID vstopni pogoji: Natančne vstopne pogoje, kot posledica omejitve Koronavirusa najdete tukaj

Skupina in vodja poti

Skupina je velika 11-16 popotnikov. Če je popotnikov 8-11 se cena programa in organizacije poviša za 120€. Skupino pelje Petra. Za celotno potovanje potrebuješ 14 dni.
Pred potovanjem imamo sestanek z vsemi, in ta je obvezen, da se izognemo težavam in neinformiranosti


Kdaj na pot?

Za nas je edini primeren čas za obisk poleti, ko so temperature prijetne in ceste prevozne. To pa ne pomeni, da na našem treku ne bomo naleteli na kakšno zaplato snega. Zime so v Kirgiziji hude, temperature se lahko spustijo tudi do -40 stopinj.  Mi potujemo v Kirgizijo Julija in Avgusta.
Točen datum odhoda lahko preveriš pod zavihkom CENA in na desni strani strani z klikom - ODHODI. Število mest je omejeno!!


CENA

Cena in termini:

21.07. - 03.08.2024 (14 dni)
950€ 890€ + polet 556€ (let iz Ljubljane!)
Akcija na zgodnje prijave do 31.12., -60€

Ceno sestavlja:

*Aranžma 450€ 390 (Organizacija in slo vodja poti v primeru 12 ali več potnikov + depozit za treking),
*Stroške na poti-skupna blagajna 540$ oz. cca. 500€ (vse nastanitve z zajtrkom, transferji, lokalni vodniki, nosači, vsa prehrana (11x zajtrk, 4x kosilo in 6x večerja) in šotori na treku v Ala Kol, jahanje konjev na drugem treku v Song Kol.
*letalska karta od 556€ (let iz Ljubljane)
 
Letalski poleti niso vračljivi. Cena avio poleta dnevno malce variira. Za točno dnevno ceno nas kontaktirajte. Način plačevanja na potovanju je drugačen, saj vse plačujemo na licu mesta. Ceno stroškov na poti računamo na dan kalkulacije. Ker Evro lahko pade v primerjavi lokalno valuto opozarjamo, da so navedene cene okvirne in lahko malce odstopajo. Zagotavljamo le ceno za organizacijo in spremstvo. 
 
*Organizacijo sestavlja vodenje-spremljanje slovenskega vodje poti, priprava potovanja in organizacija z naše strani ter morebitna pomoč s strani lokalne agencije. V določenih primerih tudi kakšno nastanitev ali prevoz.

V ceno je vključeno:

* Nastanitev z zajtrkom v penzionih, hostlih, jurtah
* Prehrana: 11x zajtrk, 4 kosila, 6 večerij (hrana v Kirgiziji je TOP)
* vsi prevozi z minibusom in kombiji
* vsi zajtrki, 4x kosilo, 6x večerja
* organizacija vseh pohodov in trekingov
* 2 dnevno jahanje s konji
* lov z orli
* vse vstopnine
* lokalni angleško govoreči vodnik cel čas poti ter slovenski vodja poti

V ceno ni vključeno:

* Zdravstveno zavarovanje, ZRO (riziko odpovedi)
* napitnine za slo vodnika in lokalni staff 25-30USD/osebo
* enoposteljna soba (ne moremo je zagotoviti povsod)
* spalne vreče na treku


Način plačila:

Ob prijavi se vplača akontacija v višini 100€  ter strošek prijave, ki znaša 10euro/vplačilo. Strošek prijave je nepovraten. Z vplačilom akontacije si zagotoviš mesto v skupini. Odhod je zagotovljen ob  minimalnem številu prijavljenih. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa sorazmerno poviša cena programa, organizacije in vodenja. Od 9-14 prijav se cena poviša za 100€.  Če odpoveš potovanje, veljajo odpovedni roki, kot navedeno v splošnih pogojih. 60 dni pred potovanjem oziroma pred izstavitvijo računa, lahko vplačani znesek koristiš na katerikoli naši poti v obdobju enega leta. Več o splošnih pogojih si lahko prebereš tukaj. Če je potovanje odpovedano zaradi premajhnega števila prijav, ti vplačilo seveda vrnemo. Pred odhodom se poravna stroške letalskega poleta, spremstva in priprave potovanja, zavarovanje z asistenco in transferja do letališča. Vse ostalo, se plačuje lokalno, na mestu samem.

Destinacije so popotniške in cene se spreminjajo. Lahko pride do manjših odstopanj zaradi spremembe cen ali valut zato mi 100% zagotavljamo le ceno za organizacijo in letalski polet.


VTISI

Zdravo,
najprej se zahvaljujem, da sem lahko bila del tega super potovanja. Prvič sem potovala s Charom, ampak bom zagotovo še kdaj.

(1) Potovanje je bilo čisto po mojem okusu, polno doživetij, lepe narave, srečanja z drugo kulturo, seveda v dobri družbi. Pa preprosto, sproščeno in brez kompliciranja glede tega, kako smo "gor nareti", tudi če to pomeni da se kot klošarji selimo po vasi z vrečkami za smeti.
Kirgizija kot destinacija je top, definitivno se splača obiskati in nič ne bi imela proti, če se še kdaj vrnem. Še posebej v pohodniškem smislu, glede na to, da v dveh tednih pač ne moreš prehoditi ravno cele države, je pa takooo lepo. Program je sicer naporen, ampak to se ve in pričakuje. Čisto noben del programa se mi ne zdi odveč in bi mi bilo žal, če bi kaj izpustili. Če bi že morala izbrati, so mi bili najbolj všeč pohodi, še posebej okrog Altyn Arashan, pa tudi bivanje v jurtah, ker je posebno doživetje, poleg tega pa smo se tako veliko bolj povezali s skupino kot če bi bili razporejeni po sobah. Kot solo potnica sem se pridružila enkrat enim, drugič drugim, tako da smo se z vsemi dobro spoznali. Izjemno lepa je tudi pokrajina, kjer smo jezdili s konji, vendar je bil moj konjiček bolj trmaste in lene sorte, tako da se mi jahanje samo ni kaj pretirano prikupilo. Je pa bilo seveda vredno poskusiti. Edino, kar mogoče ni potekalo povsem po planih oziroma željah, je bila demonstracija lova z orli, saj nas je žal dobil en konkreten naliv in smo se predčasno skrili v maršrutko, ampak glede na to, kakšno srečo smo sicer imeli z vremenom, se tudi glede tega nismo preveč sekirali. Pa preveč hrane smo dobili, jaz sem načrtovala, da bom tam malo shujšala, pa ni uspelo, ker so nas v jurtah tako pitali...

(2) Ni toliko, da bi spremenila, kot pustila kot standardno opcijo B, če vreme zataji... Zaradi slabe vremenske napovedi smo se na Petrin predlog - ampak enotno kot skupina - odločili odpovedati trek do Ala Kul s šotori, ker bi se bilo dokaj bedno dve noči stiskati v malih in premočenih šotorih, v dežju in mrazu. Namesto tega smo si za bazo izbrali Altyn Arashan in od tam opravili dva dnevna pohoda in pa pohod nazaj v civilizacijo. Vsaj meni - po pogovorih z drugimi pa tudi ostalim popotnikom - se je to zdel vrhunski nadomestek. Vsak član skupine se je lahko namreč odločil, koliko želi prehoditi (in morda prejahati), kar je bilo super, glede na to, da smo imeli zraven tudi popotnike z manj kondicije, pa tudi takšne, ki so jih mučile prebavne motnje in druge zdravstvene težave. Nekateri smo se potem odločili za dva dokaj naporna pohoda, nekateri za enega, nekateri so del prejahali... in na koncu smo bili vsi srečni. Poleg tega smo se lahko oba večera regenerirali v bazenčkih in se tudi sproščeno podružili. Sicer ne dvomim, da bi bil tudi prvotni plan super in da mora biti legendarno šotoriti ob Ala Kul, ampak mogoče bi lahko imeli to alternativo kot stalno opcijo, ki bi prišla v poštev, če je napovedan dež, če je skupina preveč utrujena ali v slabši kondiciji, itd. Seveda ne morem primerjati, ker tega treka nismo opravili, ampak glede na to, kako bedno je bilo zadnji dan hoditi po nalivu v dolino in kako fajn je bilo, da smo se lahko preoblekli in se posušili, si ne predstavljam, da bi kdorkoli bolj užival, če bi moral dve noči zaporedoma preživeti v (predvidoma ne najboljših) šotorih, v mokrih oblačilih, v trudu da se ne dotakne stene šotora, pa navsezadnje tudi dokaj izolirano od preostanka skupine. V lepem vremenu pa je izkušnja zagotovo povsem drugačna.

(3) Petra je bila super! Zadeve je imela čisto pod kontrolo, tako da je vse potekalo gladko. Vsak dan nam je povedala, kaj nas čaka naslednji dan in nam dala vse potrebne napotke glede oblačil, opreme, itd. Maksimalno je upoštevala tudi naše želje in poskrbela, da smo bili vsi zadovoljni - če je nekdo potreboval antibiotike ali druga zdravila, smo vključili "izlet" v lekarno (glede na pogostost prebavnih motenj bi to lahko sicer postal kar del programa), če je kdo želel kupiti nek izdelek, je poskrbela, da smo se ustavili pri pravi trgovini, v vsaki restavraciji nam je tolmačila menu in komunicirala z osebjem... Še posebej pohvalno je bilo, kako dobro je našla rešitve, ko se je bilo treba glede česa prilagoditi - npr. pri organizaciji alternative treku do Ala Kul, kjer sem še vedno impresionirana, kako hitro in brez komplikacij smo lahko tako last minute spremenili načrte. O Kirgiziji nam je povedala res ogromno zanimivega, zadeve ima naštudirane in res veliko ve. Uspešno je poskrbela tudi, da je v skupini vse štimalo in da smo se imeli res super. Pa tudi ona je res fajn za družbo. Z njo kot vodičko bi z veseljem še šla na kakšno potovanje. Všeč mi je tudi, da nas je po potovanju hitro kontaktirala glede reuniona in organizacije deljenja fotografij. Pri konkurenci pogosto na to kar pozabijo, ko je potovanje enkrat mimo.
Drugače pa bi še napisala, da so tudi lokalni "sodelavci" super, Oskar se je zelo potrudil, kljub temu, da je tiho trpel, ko smo ga vlekli na pohode, pa tudi konjeniki so bili legende. Mogoče naj edino kdo naroči tem Kirgizijcem, da menjajo tesnila na maršrutki!

Malo sem se razpisala, ampak je bilo to potovanje vredno malo daljšega komentarja.
Lep pozdrav vsem in se vidimo na naslednjem potovanju!
Katja


Pozdravljeni
Potovanje je izpolnilo moje želje in pričakovanja. Bilo je dinamično in aktivno, videla sem prečudovito pokrajino, domačini so prijazni, prijetni.
všeč mi je ker ni še vse skomercializirano.
fajn je bilo da je bil z nami lokalni vodič, saj je marsikaj povedal, pokazal, pomagal. pri sporazumevanju,...

Petra je dobro vodila, meni je pomagala pri iskanju kovčka, saj ni bil odposlan iz letališča v benetkah, dobila po 5 dneh.
...Potovanje je kar naporno. Kar bi spremenila , je dodatni dan sredi potovanja za oddih in lažje druženje med nami,,,
Na tak trek bi še šla, na ostali južni del Kirgizije.

Cenovno ugodno dežela,porabila sem poleg skupne blagajne še cca 150 eur, predvsem za hrano in spominke.

Majda


1. Kako se ti je zdelo potovanje nasploh? 
V SPOMINU MI BO OSTALA PREKRASNA NARAVA IN ODLIČNA DRUŽBA. IN RES LEP, A NAPOREN TREKING. SONČNA IN PRIJETNO HLADNA JUTRA V VISOKOGORJU, NEVIHTE S SODRO NA PRELAZIH IN BRANETOVA KAVICA V NAJBOLJ KRITIČNIH TRENUTKIH. POTREBNO JE UMERITI SLOVENSKE IN KIRGIŠKE METRE – VIŠINSKE IN DOLŽINSKE
2. Je bilo vodenje v redu, kako se je odrezala Petra?
ZELO V REDU. USPELA JE OHRANITI NASMEH NA OBRAZU IN DOBRO VOLJO TUDI V TEŽKIH SITUACIJAH. ZELO DOBRO JE DELOVALA NA EKIPO, KI SE JE IZJEMNO DOBRO POVEZALA. IZ VSAKEGA OD NAS JE ZNALA PRIVABITI NAJBOLJE. ČESTITKE. MORALA BI SAMO BOLJ RESNO VZETI OBAZEC ZA ITALIJO OB ODHODU, AMPAK SMO TUDI TO REŠILI. S PETRO BI ŠLA KAMORKOLI 
3. Zakaj si se odločil/-a za to potovanje?
ŽELELA SEM AKTIVNE POČITNICE, PRIVABILE SO ME REKE IN JEZERA IN LEPA POKRAJINA.
4. Koliko denarja si približno porabil/-a v Kirgiziji?
ZAMENAJLI SMO KOT STE RPEDLAGALI IN TOLIKO TUDI PORABILI, MORDA JE CELO NEKAJ OSTALO.


1. Kako se ti je zdelo potovanje nasploh? Kaj ti je ostalo v najlepšem spominu in kaj bi spremenil/-a?
Potovanje je bilo naporno, a hkrati krasno in lepo. Sicer mi je všeč aktiven dopust. V najlepšem spominu mi bo ostalo jezero Ala-kul, prostrana, čudovita narava. Spremenila bi to, da bi dodala kje kakšen dan počitka več oziroma, da določenih ravninskih delov poti, ki se meni osebno zelo vlečejo, ne bi prehodili, vendar bi po nas prišli s kombiji.
2. Je bilo vodenje v redu, kako se je odrezala Petra?
Petra je ena A vodička. Brez pripomb, ker boljše je že težko.
3. Zakaj si se odločil/-a za to potovanje?
Ker imam rada aktiven dopust, trekinge, hribe in prestavljanje osebnih meja. Poleg tega se mi je Kirgizija zdela država v katero ne bi šel kar vsak, kar je pri moji izbiri potovanj velik plus.
4. Koliko denarja si približno porabil/-a v Kirgiziji?
Samo za osebno rabo (torej kar ni bilo potrebno se doplačati) cca 130€.


1. Kako se ti je zdelo potovanje nasploh? Kaj ti je ostalo v najlepšem spominu in kaj bi spremenil/-a?
Potovanje mi je bilo delno naporno, predvsem zaradi neugodnih vremenskih razmer. Na to pa žal nimamo vpliva. Lepote Kirgizije so me prevzele, priporočila bi jo tudi drugim, a bi opomnila, da je kondicija kdaj potrebna. Zato bi bil kakšen dan predaha nekje ob toplem jezeru dobrodošel.
Smo pa imeli 'srečo', da ni bilo takšne gneče, kot je baje bila pred dvema letoma, ne predstavljam si, da bi morali poti in jurte deliti še z večimi turističnimi skupinami. Tako lahko pod črto rečem - nepozabno potovanje, tako zaradi kirgiških lepot kot zaradi celotne ekipe, s katero smo si delili vse radosti in tegobe.
2. Je bilo vodenje v redu, kako se je odrezala Petra?
Petra je bila super, s svojo mirnostjo in visoko stopnjo tolerance je krasno balansirala med željami in možnostmi. Zelo dobrodošel je bil tudi lokalni vodič, saj nam je priskočil na pomoč pri organizacijskih zagatah in pri (ne)razumevanju jezika. Priznam, da si ne predstavljam, kako bi bilo brez njega, verjetno bi vse organizacijske zadeve potekale bistveno bolj počasi.
3. Zakaj si se odločil/-a za to potovanje?
Vsako poletje si z možem privoščiva kakšno potovanje, letos prvič z agencijo, saj je trekinge bistveno težje organizirati na osnovi internetnih virov. Tudi časa nisva imela za pripravo, pa še občutek sigurnosti v covid situaciji je odigral pomembno vlogo.

4. Koliko denarja si približno porabil/-a v Kirgiziji? 200 dolarjev