• Slider 1
  • Slider 2
  • Slider 3
 

NAŠA POT

Potovanje Nikaragva, Kostarika & Panama- OPIS PROGRAMA

Vsaka država zase je posebno odkritje. Nikaragva s svojimi vulkani, kulturo in arhitekturo, Kostarika z adrenalinom in neverjetno naravno danostjo ter Panama s karibskim ritmom življenja.
Našo pot začnemo v mestu
Panama city. Mesto se zaradi trgovske in industrijske vloge ponaša z izredno modernim poslovnim centrom  tik ob obali. Ogledamo si Casco Antiguo, ki je tudi znano kot nekdanje kolonialno mesto Paname ter pod Unescovo zaščito. Ogledali si bomo ostanke izjemnih arhitekturnih ostankov, ki so zanimive predvsem zaradi mešanja francoskega, italijanskega in španskega stila.
Seveda je mesto in celotna država dobila svoj sloves s slavnim prekopom- Panamski prekop, pravim gradbenim čudežem, ki povezuje Atlantski in Tihi ocean. Z razgledišča bomo dobili lep vpogled na to, kako delujejo zapornice in jezovi in kako velike ladje premagujejo eno od najpomembnejših transportnih poti na svetu.
Sledi polet v Bocas del Toro. Dva dni uživamo ob Karibskem morju, gremo z ladjico na izlet okoli otočja in se v senci pod palmami se sproščmo, snorkljamo na koralnem grebenu, v Dolphin bay-a skoraj zagotovo uzremo številne delfine in počakamo na čudoviti sončni zahod. 
Vožnje do še enega nacionalnega parka, Tortuguero. Do tam se peljemo z vodnim taksije in na bankinah rek občudujemo krokodile, opice in mnoge druge živali. Vožnja proti zahodu države do jezera Arenal. Čas za sprostitev v toplih vrelcih in čudoviti pogled na aktivni vulkan Arenal. Nadaljevanje poti proti meji z Nikaragvo. Čaka nas celodnevna vožnja, del poti tudi po znameniti panameriški avtocesti, do mesta Leon. V Leonu, drugemu največjemu mestu Nikaragve, si ogledamo vse barve tega prelepega kolonialnega mesta. Od tu gremo na vulkan Cerro Negro. Gor se povzpnemo peš in se po črnem pesku na posebnih sankah spustimo v dolino. Naslednji dan vožnja do naravnega rezervata Miraflor. Miraflor je izjemen kraj osupljive naravne lepote. Flora in fauna sta naravnost čudovita. Premik v San Jorge, ki je izhodiščna točka za na otok Ometepe na jezeru Nicaragua. hudobro Jezero ima preko 400 otokov, največji med njimi je Ometepe, katerega sestavljata dva vulkana. Spoznavanje slikovitega otoka, ki je raj za pohodnike, plavalce in ljubitelje arheologije, saj je na gosto naseljenem otoku veliko petroglifov ter kamnitih kipov. Prenočimo na otoku. Zadnja točka potovanje je simpatičen obmorski kraj San Juan del Sur, ki slovi kot glavno letovišče v Nikaragvi. Sledi polet proti domu ali po želji podaljšek na karibski otoček Corn Island in uživanje pod palmo, možnost snorkljanja in ostallih aktivnosti.
Ker imamo več verzij programa si preberite program po dnevih.

Program priporočamo tistim, ki si želijo avanturističnega, popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta. Variant program je več zato velja prograsm po dnevih.


Nekaj utrinkov s poti


Vrhunci na poti

NIKARAGVA
Leon: kolonialno mesto, ki nas očara z barvitimi ulicami, cerkvami, umetnostjo
Cerro Negro: na vulkan se povzpemo peš in se po črnem pesku na posebnih sankah spustimo dol
Isla de Ometepe: dva vulkana, ki sta skupaj povezana tvorita otok sredi ogromnega jezera Ometepe.
Miraflor: raj za ljubitelje narave in  fotografije
Corn Island: karibski otok s turkiznim morjem in belimi plažami

KOSTARIKA
Arenal: pogled na vulkan, viseči mostovi, zip line, topli vrelci 

Tortuguero national park: z kanujem se prebijamo skozi rečne kanale in opazujemo živali
 
PANAMA
Panama city: svetovljansko mesto presežkov
Panamski prekop: eden največjih človeških inžinirskih uspehov.

Kontakt

NASTANITVE

Kje spimo na poti

Za to potovanje izbiramo hotele in apartamje, ki so lepi, pristni, ljudje prijazni in storitev dobra. Uporabljamo dvoposteljne/troposteljne sobe v hotelih, ki imajo lasten tuš in Wc, ter večposteljne apartmaje (v nekaterih krajih, kjer so možnosti omejene). Nastanitve so različnih kategorij, saj so cene nočitev visoke. Bistvo je v temu, da smo vedno v centru dogajanja. Iz hotelov je v vsakem kraju glavno dogajanje dostopno peš.


Hoteli na poti


Zakaj z nami na pot?

Pot v Srednjo Ameriko priporočamo vsem potnikom, ki ljubijo naravo, živali ter si želijo potepanja po prijaznih deželah. Vsak dan bo aktiven, raziskovalen, s polno mero novih spoznanj. Vseskozi bomo v stiku z domačini ter prijaznim in sproščujočim okoljem. To je potovanje presežkov, saj boste na tako majhnem prostoru v 18 dneh videli in doživeli veliko lepih stvari, da se boste še dolgo spominjali tega potovanja.

Potovanje smo zastavili tako, da ni preveč zahtevno, da je čim manj vožnje,  ogromno je čudovite narave, živali, morja, peščenih plaž ter kolonialnih mest.

Hoteli so skrbno izbrani, v mestih spimo v centru doganjanja, na otokih pa v bližini lepih plaž. V programo smo vključili vse najlepše kar države ponujajo.


DETAJLI

O državah

Kostariko opisuje znan slogan˝ pura vida˝, ki je prisoten v narečju prebivalcev Kostarike že več kot petdeset let. Dobesedni pomen je »čisto življenje«, pomeni pa veliko več. Simbolizira namreč način življenja, idejo kako preprosto uživati življenje in biti srečen. Površinsko lahko Kostariko razdelimo na pet delov: na vulkansko pogorje Cordilleras, centralno dolino z glavnim mestom San José, na karibske obale, na pacifiške obale in na polotok Nikoya na SZ države.  Populacija Kostarike je sestavljena iz 65,8% belcev, 13,65% mesticev, 9,03% imigrantov…Približno 60 % Kostaričanov živi v mestih. Dve tretjini od približno štiri milijone prebivalstva živi v podnebno bolj prijaznem območju hribovitega dela države z stičiščem v centralni dolini ali Valle Central, kjer ležijo pomembnejša mesta kot na primer San José.

Nikaragva si resnično zasluži opisa kot "dežela jezer in vulkanov" in je srce Srednje Amerike. Nikaragva je leži med dvema oceanoma, kjer boste lahko uživali v naravnih lepotah desetine vulkanov, rek in jezer. Država ima tri regije: pacifiška regija, osrednja regija in karibska regija. Je bogata s turističnimi aktivnostmi: plavanje ali deskanje na velikanskih valovih Tihega oceana; sprehodi v naravo ( vulkani, čarobne lagune). Ogromno je jezer in več kot 300 otokov. Tukaj je raj za ljubitelje ekološkega turizma. Lepota in naravna, kulturna in zgodovinska raznolikost države ter gostoljubnost njenih ljud navdušuje in navdihuje.
 
Panama  v krajevni indijanščini pomeni »obilje metuljev«, ki jih je v tej obmorski državi več sto različnih vrst. Panama leži na najožjem delu Srednje Amerike, med Karibskim morjem na severu in Tihim oceanom na jugu. Komaj 55–100 km dolg pas kopnega med obema morjema je nastal z dvigom niza tektonskih grud, zgrajenih večinoma iz vulkanskih kamnin. Po rasni pripadnosti so prebivalci: mestici (64 %), črnci in mulati (14 %), belci (10 %). Mestici živijo večinoma v zahodnem delu države, črnci in mulati ob karibski obali in so potomci sužnjev, ki so jih Španci pripeljali za delo na plantažah. Vzhodni del države je zelo redko poseljen. Panama ima ugodne možnosti za razvoj turizma (slikovita pokrajina, plaže), predvsem na več kot 800 tropskih otokih v Panamskem zalivu.

Vizum in cepljenja

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za nobeno od treh držav. Se pa pri prehodih meje plača posebno pristojbino.

Katera cepljena so potrebna za obisk Srednje Amerike pa si lahko preberete tukaj: www.zdravinapot.si
Priporočamo cepljenje za Rumeno Mrzlico.
COVID vstopni pogoji: Natančne vstopne pogoje za Kostariko, kot posledica omejitve Koronavirusa najdete na spletu.

Skupina in vodja poti

Točen potek poti lahko preveriš z klikom na zemljevid poti. Skupina je velika od 12 do 20 popotnikov. Skupino pelje Andrej ali Gregor. Za celotno potovanje potrebuješ 18 ali 21 dni.
Pred potovanjem imamo sestanek z vsemi, in ta je obvezen, da se izognemo težavam in neinformiranosti.


Kdaj na pot?

V Nikaragvo, Kostariko in Panamo se potuje v pomladnih mesecih, ko je sušna sezona, ni preveč deževno in ni veliko turistov. Odhodi v izvedbi agencije Huda Tura so januarja/februarja in julija.

Točen datum odhoda lahko preveriš pod zavihkom CENA in na desni strani strani z klikom - ODHODI. Število mest je omejeno!!

CENA

Cena in termini:

24.01. - 10.02.2024 18 dni ZBIRAMO PRIJAVE!
1160€ + poleti od 1200€ 

Ob prijavi dveh oseb - 120€

Ceno sestavlja:

*Aranžma 490€ (18dni):Organizacija in slo vodja poti v primeru 12 ali več potnikov, depozit za najem avtobusa) 
*Stroški na poti-skupna blagajna 670€ (nočitve+prevozi+ladjice+Panamski prekop)
* Vsi poleti (mednarodni in 1x notranji let): od 1180€
 
Nastanitev: hoteli, hostli in guest housi (dvo/troposteljne sobe)
Prevozi: najem privat avtobusa, kombiji, taxiji, ladjice, trajekti etc...
Poleti: mednarodni polet ter notranji poleti, pristojbine in rsf

Cene so podrobno opredeljene v programu potovanja po dnevih.

Če je popotnikov 12 ali manj se organizacija doplača. Za prijavljenih 12-9 potnikov 70€ in 8-6 potnikov 100€.

Letalski poleti niso vračljivi. Cena letalskih poletov dnevno malce variira. Za točno dnevno ceno nas kontaktirajte. Način plačevanja na potovanju je drugačen, saj vse plačujemo na licu mesta. Ceno stroškov na poti računamo na dan kalkulacije. Ker Evro lahko pade v primerjavi z lokalnimi valutami opozarjamo, da so navedene cene okvirne in lahko malce odstopajo. Zagotavljamo le ceno za organizacijo in spremstvo, kar znaša 350/400€.

Centralna Amerika ni poceni. Obroki stanejo kot pri nas ali celo več, pijača je prav tako draga. Za hrano in pijačo in osebno porabo svetujemo še minimalno 450-600€.

*Organizacijo sestavlja slovenski vodja poti, priprava potovanja in organizacija z naše strani ter morebitna pomoč s strani lokalne agencije


V ceno ni vključeno:

*hrana izven programa (zajtrk, kosilo, večerja)
*vstopnine cca 15-50€/atrakcijo, takse pri prečkanju meje cca 20€
*izleti (izleti izven programa, kolesa ali motorji, predelava kakava, šnorkljanje, vožnja s kanujem )
*enoposteljna soba (cca 15-20€/noč)
*večerne zabave
*transfer ne letališče ( 45-85€)

*možni dodatni izleti


Način plačila:

Ob prijavi se vplača akontacija v višini 100€  ter strošek prijave, ki znaša 10euro/vplačilo. Strošek prijave je nepovraten. Cena velja za vplačila preko UPN naloga. Z vplačilom akontacije si zagotoviš mesto v skupini. Odhod je zagotovljen ob  minimalnem številu prijavljenih. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa sorazmerno poviša cena za organizacijo in vodenje. Če je popotnikov 12 ali manj se organizacija doplača. Za prijavljenih 12-9 potnikov 70€ in 8-6 potnikov 100€. Če odpoveš potovanje, veljajo odpovedni roki, kot navedeno v splošnih pogojih. 60 dni pred potovanjem oziroma pred izstavitvijo računa, lahko vplačani znesek koristiš na katerikoli naši poti v obdobju enega leta. Več o splošnih pogojih si lahko prebereš tukaj. Če je potovanje odpovedano zaradi premajhnega števila prijav, ti vplačilo seveda vrnemo. Pred odhodom se poravna stroške letalskega poleta, spremstva in priprave potovanja, zavarovanje z asistenco in transferja do letališča. Vse ostalo, se plačuje lokalno, na mestu samem.

Destinacije so popotniške in cene se spreminjajo. Lahko pride do manjših odstopanj zaradi spremembe cen ali valut zato mi 100% zagotavljamo le ceno za organizacijo in letalski polet.


VTISI

 

Pozdravljen/ni,

Z potepanjem po srednji Ameriki sem bila več, kod zadovoljna. Če boljše pogledam je razlog za to bil predvsem in izključno vodič Andrej. To je šolski primer kako je lahko potovanje prijetno in lepo, ali stresno in neprijetno.

Zakaj je vodič bil tako dober?

1. Prijazen, umirjen, nasmejan
2. Pozitiven v vsaki situaciji
3. družaben in pripravljen družiti se s skupino
4. prisluhniti vsakem predlogo
5. biti dober opazovalec in dober psiholog
6. delati v dobro celotne skupine
7. biti vseprisoten in diskretno odmaknjen
8. biti dobro pripravljen in interesantno razlagati o mestih, ki smo jih obiskali
9. znati ustvariti prijetno vzdušje, čeprav si v divjini
10. zahvala za prijetno, zanimivo potovanje, katero bi lahko bilo polomija, če Andrej ne bi bil vodič.

Veliko sem potovala, sama v lastni režiji z agencijami iz tujine in doma in prvič z agencijo Char. Zelo lepo in verjetno še kdaj. Rada bi šla v centralno Azijo - Uzbekistan, Tadžikistan.
Kaj mi je najbolj ostalo v spominu?
- verjetno že prvi dan - kolesarjenje, sankanje po vulkanu, hoja od ene meje do druge, dolar tu, dolar tam
- porabila sem okoli 1500 dol.
Corn Island je bil lep zaključek in prijetni oddih, tudi hrana je bila vrhunska (jastog, jastog in še jastog) Hotel je bil čist lep in res lep zaključek. "Pika na I".
Čestitke za izjemen program in izjemnega vodiča. Bodite prepričani, da ste naredili veliki in pomembni vtis na mene.

Hvala in lep pozdrav
Karen Polimac


 Pozdravljeni,

 

z veseljem Vam odgovorim, ker je bilo več kot odlično :)

1. Celotno potovanje je bilo super. Res dobra ekipca in kar je najbolj pomembno odličen vodič Andrej. Sem prvič šla na takšno potovanje s skupino in me je vse res pozitivno presenetilo. Kot skupina smo se res dobro ujeli, se znali tudi prilagoditi, ko je bilo to potrebno in toliko kot sem se tukaj nasmejala, se že dolgo nisem :)
Najbolj mi je ostalo v spominu to, da nas je Andrej učil surfati in plaža Red frog beach v Bocas del Toru. Vse mi je bilo dobro predvsem narava v Kostariki in Nikaragvi. Spremenila bi mogoče samo to, da bi skrajšala en dan v mestu Panama in podaljšala Kostariko.

2. Boljšega vodiča ne bi mogli dobiti. Super je vodil, vedno prijazen in tudi pomagal, če smo ga kaj prosili. Je dober učitelj in zelo potrpežljiv predvsem pri učenju surfanja :) Všeč mi je bilo, ker se rad heca, tako da smo se res veliko nasmejali.

3. Za to potovanje sem se odločila, ker me je v to prepričala moja mami, ker je z vami potovala že lansko leto in je bila zelo zadovoljna.

4. Porabila sem približno 600 evrov za hrano, pijačo in spominke.

5. V prihodnje se bom najverjetneje odločila za Kubo z vami. Bi bila pa zelo vesela, če bi imeli tudi opcijo Peru.

Lep pozdrav,

Maja


 

 Zdravo.

Malo z zamudo pa vseeno bi podelila najina mnenja o potovanju s Charom.

Na splošno sva bila s potovanjem zelo zadovoljna. Težko rečem kaj mi je bilo najbolj všeč, vendar si bova vseeno najbolj zapomnila Bocas del Toro (ta karibski del Paname nama je bil zelo všeč), od Kostarike nama je v mislih ostal Tortuguero in izkušnja z želvamim ki sem jih jaz sicer že videla na Šri Lanki v zavetišču, vendar je izkušnja v Tortugueru veliko bolj pristna in res nekaj posebnega. Najbolj od vsega naju je navdušila Nikaragva, saj se nama je zdela res avtentična. Vsem bi seveda predlagala podaljšek na Corn Island-e, ker so zelo lepi in imaš res tri dni časa za počitek in branje knjige na plaži pred potjo domov :) Zdelo se nama je vredno zapeljati tudi do Little Corn Island-a, ki je precej divji in plaže so krasne. Vse kar bi morda spremenila je (zgolj predlog), da bi iz Panama City-ja odpotovala že drugi večer popoldne proti Bocas del Toro in ne tretji dan zjutraj. Po ogledu Panamskega prekopa bi šla na letalo proti Bocasu in tam preživela en večer več.
Andrej je bil carski, občudujeva njegove sposobnosti vodenja skupine, saj smo imeli na poti veliko vprašanj in lastnih idej pa mislim, da je v vsakem trenutku ugodil vsakomur. Na potovanju sva zapravila vsak točno 1500 USD, točno toliko sva vzela denarja v Sloveniji in sva do Ljubljanskega letališča zapravila do centa natančno. To je celoten strošek poti brez letalskih prevozov, torej vse nočitve, vstopnine, transferji (bus, taxi, skuter, trajekt,...), vsa hrana, pijača, žuranje, darila ..., torej vse. Skupaj z letalskimi kartami, tremi notranjimi leti in stroškom vodenja je po glavi prišlo okog 2700 €, kar se mi za potovanje po srednji Ameriki, kjer ni tako poceni, kot npr. v Aziji ne zdi veliko.

Prvič sva potovala z agencijo in vse skupaj naju je prepričalo, da bova ponovno potovala s Charom. Naslednje najino potovanje bo Avstralija ali južna Amerika (Argentina, Čile, Peru, Bolivija).

Hvala za vse in lep pozdrav,

Luka in Petra


 

 

Pozdravljena Ekipa Chara

Potovanje je bil super, sicer sem bil prvič v srednji Ameriki ? v najlepšem spominu bom imel bocas del toro, želve, ometepe - motorji 2 dni ?
Podaljšek na Corn Islandu je bil odličen, hotel top, plaže najlepše ( razn majhnih muhc, ki so me grizle na plaži čez dan ? )
Vodič Andrej ? samo kapo dol, znajde se v vseh situacijah ?
Denarja na poti sem porabil točno 1350$, hrana, pijača, darila, vstopnine, darila, ..... Pa res nisem šparal ?
Nasljednja destinacija je Jordanija, velika želja je pa Tajska ?
Lp Grega