• Slider 1
  • Slider 2
  • Slider 6
  • Slider 7
 

NAŠA POT

Potovanje Patagonija- OPIS PROGRAMA

Naše potovanje po Patagoniji začnemo v barvitem in živahnem Buenos Airesu. Ogledali si bomo znameniti obelisk ter glavni trg Plaza del Mayo. Nekaj časa bomo preživeli v zanimivem predelu san Telmo, ki je največje prizorišče tanga. Zvečer bo čas še za pravi argentinski zrezek.
Sledi polet na skrajni jug, v Ushuaio, center Ognjene Zemlje. Mestece na koncu sveta se lahko pohvali z noro lokacijo s številnimi ledeniki in subpolarnimi gozdovi. Gremo v narodni park ognjene zemlje. Hodili bomo ob jezercih in vznožju Andov in občudovali lepote narave. En dan namenimo tudi izletu v park Tierra del Fuego, kjer obiščemo tjulne in pingvine.
Sledi pot na sever, v Čile. Vožnja z avtobusom čez filmsko pokrajino nas preko meje pripelje do Puerto Natalesa. To mestece je izhodišče za 4-dnevni krasen treking v Torres del Paine, v eno najlepših pokrajin na svetu. hudobro Hodili bomo mimo mogočnih vrhov, turkiznih jezer in ledenikov. Na treku se podamo na vse top točke (Mirador de las Torres, Valle Frances). Na celotni poti bomo prehodili cca. 60 km oz. 6-8h dnevno. Za konec je možno trek zaključiti z vožnjo z ladjo po jezeru Pehoe.
Dopoldan zapustimo Čile in se z avtobusom zapeljemo nazaj v Argentino- prvi postanek je El Calafate, nato sledi še vožnja v El Chalten. El Chalten je izhodšče za treking na najlepši gori, Fitz Roy in Cerro Torre. Začeli bomo z lažjim trekom do Lagune Capri (kdor ima moči do lagune De Los Tres), od koder se ponuja čudovit razgled na Fitz Roy. Hoja 4-5h. Če bo vreme lepo, nas čakajo nori pogledi.
Sledi še en čudovit celodnevni treking do lagune Torre, ki ponuja najlepše razglede v celotnem parku. Hodili bomo cel dan, na koncu pa se nam odpre razgled na ledenik Torre in Grande ter gorsko verigo Adela. Trek organiziramo tako, da se vračamo v El Chalten, saj je to v primeru slabega vremena najboljše. Sledi povratek v El Calafate. Po želji se sprehodimo do Lagune Nimez, znane po številčnih vrstah ptic.
Za konec gremo še na celodnevni izlet v nacionalni park Los Glaciares, kjer kraljuje 30km dolgi ledenik Perito Moreno, eden najlepših ledenikov na svetu in eden redkih, ki se še povečuje. Po želji lahko hodimo po ledeniku, kar je še dodatno doživetje tega noro dobrega kraja.
Za konec možen individualen podaljšek na slapove Igauzu iz Buenos Airesa poletite na argentinsko stran slapov. Prvi dan si ogledat slapove v Argentini, naslednji dan še pa z brazilske strani.  Lahko se odločite tudi za podaljšek v Bariloche. Iz El Calafate se poleti v mesto obdano z zasneženimi vrhovi. Z žičnico se dvignete na Sierra Catedral in se po grebenu spustite do Lagune Tonček.  Izposodimo si kolesa in raziskujemo okolico mesteca in jezerca. Podamo na celodnevno dogodivščino, vmes pa se ustavljamo na čarobnih točkah, ki nam jih ponuja pokrajina.  Sledi polet v Buenos Aires in proti domu.
Patagonija je le ena in edinstvena regija na svetu!
 
Program priporočamo vsem, ki si želijo aktivnega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Nekaj utrinkov


Vrhunci na poti

Buenos Aires: svetovna prestolnica tanga,
Ushuaia: mestece na koncu sveta,
Ognjena zemlja: naravna lepota - to ne smete zamuditi hudobro
Tjulni in pingvini: zanimivi prebivalci ognjene zemlje,
Puerto Natales: pogled na najlepšo pokrajino na svetu,
Trek Torres del Paine:ena najlepših pokrajin na svetu, mogočni vrhovi, turkizna jezera...,
El Chalten: živahno mesto, izhodišče za najlepše trekinge,
Fitz Roy: mogočna gora, čudoviti razgledi hudobro,
Laguna Torre: najlepši pogledi na ledenik Torre in Grande in gorsko verigo Adela,
Perito Moreno: v parku Los Glacieros kraljuje 30km dolg in 700m visok ledenik,
Bariloche: s kolesi si ogledamo vse čarobne točke tega mesteca.
Slapovi Uguazu: 300 slapov poda v globino 80m, noro doživetje


Foto-film naše poti (by Tina Prevodnik)


NASTANITVEKje spimo na poti?

Naši hoteli v Patagoniji so preverjeni in zelo dobri.  Izbiramo hotele, ki so lepi, pristni, ljudje prijazni in storitev dobra. Spimo v čistih in gostoljubnih hotelih ( oz. cabanas) ali hostlih. Uporabljamo dvopostelne sobe ali v nekaterih hostlih štiriposteljne sobe, ki imajo lasten tuš in WC.  Nastanitve so različnih kategorij. Vedno smo v bližini centa mesta ali izhodišča za treking. Na trekingu se lahko odločiš ali spiš v šotoru ali v kočah.


Hoteli na poti 


Zakaj na pot z nami?

Potovanja v Patagonijo se je izkazalo kot izredno pribljubljeno, potniki se domov vračajo navdušeni. Že 6 let potujemo v ta odmaknjeni raj. Vodja poti Matic je pravi poznavalec terena. Pogledamo si vse največje znamenisti tega konca sveta. Gremo na več-dnevne trekinge tako na Čilenski kot Aregentinski strani. Spimo na vrhunskih lokacijah, na trekingu lahko izbirate ali spite v šotoru ali kočah. Vrhunec potovanje je vsakakor W treking v Torres del Paine, ki velja za eno najlepših pokrajin na svetu. Če nam še vreme služi, je nepozabno. Potovanje lahko podaljšaš še v Bariloche, na slapove Iguazu, v Urugvaj (Colonia del Sacramento) ali Santiago Del Chile.


 

DETAJLI

O državi

Patagonija je ozemlje na jugu Južne Amerike, ki obsega južne predele Argentine in Čila. Obsega okoli milijon kvadratnih kilometrov in se v Argentini razteza južno od Rio Colorado v Lake Districtu pa vse do Tierre del Fuego (Ognjene zemlje) in Falklandskega otočja, na Čilenski strani pa od Puerto Montta do Cape Horna. Čilenska stran se geografsko popolnoma razlikuje od Argentinske. Čilenska obala je divja in zaradi vlage se v gore zajedajo mogočni gozdovi, medtem ko se na Argentinski strani od morja razteza gola stepa, katere monotonost prekinejo turkizna jezera in za njimi špičaste in snežene gore. Severneje so še dejavni vulkani, južneje pa so gore obdane z mogočnimi ledeniki. Dežela je še vedno precej neraziskana in neposeljena (2 prebivalca na km2). Dežela slovi po mnogih endemičnih živalskih in rastlinskih vrstah.
Kot poroča Antonio Pigafetta, eden maloštevilnih, ki so preživeli Magellanovo odpravo, je Magellan prebivalce, katere so srečali, poimenoval Patagão oz. Patagoni, pokrajino pa Patagonia. Kasneje se je uveljavila domneva, da to pomeni »dežela velikih stopal«.
Je dežela za avanturiste in pustolovce, dežela številnih ledenikov, neosvojenih vrhov, ekstremov, estancij in belega zlata in še bi lahko naštevali. Poleg svoje nepopisno lepe narave jo zaznamujejo tudi izredno prijazni in temperamentni ljudje, prijetna glasba in okusna hrana.


Vizum in cepljenja

Za vstop v Čile in Argentino slovenski državljani ne potrebujemo vizuma. 

Katera cepljena so potrebna za obisk atagonije pa si lahko preberete tukaj: www.zdravinapot.si
COVID vstopni pogoji: Natančne vstopne pogoje, kot posledica omejitve Koronavirusa najdete tukaj

Skupina in vodja poti

Točen potek poti lahko preveriš s klikom na zemljevid poti. Skupina je velika od 12 do 20 popotnikov. Skupino pelje Matic. Za celotno potovanje potrebuješ 18-21 dni časa. Pred potovanjem imamo sestanek z vsemi, in ta je obvezen, da se izognemo težavam in neinformiranosti.


Kdaj na pot?

V Patagonijo potujemo v začetku leta, saj se je terminsko in vremensko izkazalo kot optimalen čas za treking. Odhod v izvedbi agencije Huda Tura je januar/februar.
Točen datum odhoda lahko preveriš pod zavihkom CENA in na desni strani strani z klikom - ODHODI. Število mest je omejeno!!


CENA

Cena in termini

2023 18 ali 21 dni
Žal potovanja januarja 2022 ne bo zaradi vstopnih pogojev v Čile in Argentino.

Cena sestavlja:
*Aranžma 530€ (Organizacija in slo vodja poti v primeru 12 ali več potnikov 370€, 4× bus 160eur)
*stroški na poti cca 500€ (nastanitev v lepih hotelčkih z zajtrkom 1*- 3*(večinoma dvoposteljne sobe razen izjem),  transferji,  vstopnine v parke)
*najem šotorov 130€ ali spanje v kočah 280€ 
*vsi poleti (mednarodni polet +2x not polet) od 1140€
INDIVIDUALNO PODALJŠANJE ( brez slovenskega vodje poti):
Za podaljšek sta 2 OPCIJI:

1. SLAPOVI IGUAZU  + 450€
*2×  notranji polet BA-Foz de Iguazu-BA
*ogled slapov iz argentinske in brazilske strani
*3× nočitev hotel, transferji, vstopnina v park

2. BARILOCHE + 350€
*1× notranji polet El Calafate- Bariloche
*3×nočitev v hotelu
*kolesa, žičnica, transferji

Če je popotnikov 12 ali manj se organizacija doplača. Za prijavljenih 12-9 potnikov 70€ in 8-6 potnikov 100€.
 
*Organizacijo sestavlja vodenje-spremljanje slovenskega vodnika, priprava potovanja in organizacija z naše strani ter morebitna pomoč s strani lokalne agencije

V ceno ni vključeno:

*hrana izven programa (večinoma so hoteli z zajtrkom ali hiške, kjer si lahko kuhate sami),
*vstopnina muzej Maritimo 15eur
*izleti (Tjulni in pingvini 80eur, Ledenik Perito Moreno 60eur, ladja Lago Pehoe 25eur, )
*transfer na letališče do Benetk oz. Milana (45-90€)


Način plačila:

Ob prijavi se vplača akontacija v višini 100€  ter strošek prijave, ki znaša 10euro/vplačilo. Strošek prijave je nepovraten. Z vplačilom akontacije si zagotoviš mesto v skupini. Odhod je zagotovljen ob  minimalnem številu prijavljenih. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa sorazmerno poviša cena za organizacijo in vodenje. Od 6-8 prijav se poviša za 100€, od 9-12 prijav pa 70€. Doplačilo velja tudi za podaljšek. Če odpoveš potovanje, veljajo odpovedni roki, kot navedeno v splošnih pogojih. 60 dni pred potovanjem oziroma pred izstavitvijo računa, lahko vplačani znesek koristiš na katerikoli naši poti v obdobju enega leta. Več o splošnih pogojih si lahko prebereš tukaj. Če je potovanje odpovedano zaradi premajhnega števila prijav, ti vplačilo seveda vrnemo. Pred odhodom se poravna stroške letalskega poleta, spremstva in priprave potovanja, zavarovanje z asistenco in transferja do letališča. Vse ostalo, se plačuje lokalno, na mestu samem.

Destinacije so popotniške in cene se spreminjajo. Lahko pride do manjših odstopanj zaradi spremembe cen ali valut zato mi 100% zagotavljamo le ceno za organizacijo in letalski polet.


VTISI

Vtisi

Pozdrav pošiljam odgovore….

1. Kako se ti je zdelo potovanje nasploh, kaj ti je ostalo v najlepšem spominu in/ali bi kaj v programu spremenili?
Zelo lepo po naravnih lepotah sploh eno najlepših potovanj, vreme nam je služilo (je nekdo plačal za mašo) in trekingi so bili najlepši del potovanja…

2. Je bilo vodenje in organizacija v redu ali bi kaj lahko dodali? A je bil Peter v redu vodnik?
Organizacija pohvalno, brez problemov, pohvale za Petra se je super držal, nas je vnaprej opozoril na težave in redno podajal informacije za drug dan. Zelo homogena skupina, smo imeli iste cilje. Dodal bi kakšen dan na trekingu več (obvezno vsaj 1 v Torres-ih), bi pa razširil program z ali Iguazu ali Colonia del S.(Urugvaj, samo čez reko v Buenosu..) ali celo kot sem šel jaz (Mendoza – po cesti do Los cuevos mimo Aconcague- zelo lepa cesta čez Ande do Santiaga)

3. Koliko denarja si cca porabil/a v Patagoniji? Poraba po kot je bilo predvidno po programu, je pa Patagonija občutno dražja kot ostali deli Arg+Čile.

4. Kam bi v prihodnje najraje potoval/-a?
Če začnem s črko A….Avstralija, Aljaska, Angola….potem z B…..raje ne naštevam več ker bi postal dolgočasen….rad potujem pač….

5. Zakaj si se odločil/a za to potovanje in ali bi to potovanje priporočal/-a še komu?
Ker sem hotel videti Patagonijo in je solo verzija bila predraga….. potovanje bi priporočil vsakemu in mu hkrati zaželel podobno vreme kot smo ga imeli mi….čudovito potovanje.

Lp   Dejan


Gregor živijo!

Patagonija je odlično uspela in sva s potovanjem zelo zadovoljna. Vsi kraji, ki smo jih obiskali, treki in izleti so bili zanimivi in so ne malokrat jemali sapo od lepega. Vsekakor pa je nekaj posebnega pogled na pingvine v parku Ognjena zemlja, pogled na goro Fiz roy, laguna De los tres s pogledom na Cerro Torre in Torres del Paine, pa obisk ledenika Perito Moreno.
P
o mnenju večine je potrebno na W treku v Čilu dodati 2 dni. Enega ker smo dva treka opravili v enem dnevu, drugega pa za obisk jezera Grey; v Buenos Aires je dovolj dva popoldneva, za argentiski zrezek,  za ogled Boke in še kaj.
Vse je klapalo 100 %, Peter je odličen vodnik – tih, ziheraš, preudaren …in spoštovanja vreden. Z veseljem bi šel še kdaj z njim – ostali tudi.
S seboj sem imel 1000 dolarjev, porabil še 100 €, dvignil pa 1000 pesov v Argentini.
Predlagal sem naši skupini trek in oglede v Kanadi, tudi parki severne Amerike bi bili zanimivi. Čez 2-3 leta pa Čile z Bolivijo…
Obisk Patagonije sem že dalj časa načrtoval, z veseljem ga bom še komu priporočil. Ugotavljam-o da ta konec mika precej več ljudi-znancev.
Ekipi Char se zahvaljujeva za odlično organizacijo,  Petru pa še enkrat za vodenje.

Z veseljem bova še šla  s Charom.
Jože in Jana


 Živjo,

super je bilo, več spodaj!

1. Kako se ti je zdelo potovanje nasploh, kaj ti je ostalo v najlepšem spominu in/ali bi kaj v programu spremenili?
Patagonija je čudovita, narava, razsežnosti - res smo imeli srečo, da smo vse to doživeli v lepem vremenu. Torres del Paine trek bi lažje izvedli v obratni smeri - ni bilo nič narobe tudi tako.

2. Je bilo vodenje in organizacija v redu ali bi kaj lahko dodali? A je bil Peter v redu vodnik?
Vse ok. Percu se pozna, da je alpinist in ni nakladač - imel je vse pod kontrolo in se je trudil, da je vse potekalo ok. Lahko rečem, da je imel res srečo, ker je imel v grupi same izkušene popotnike, ki mu nis(m)o kravžljali živcev :)

3. Koliko denarja si cca porabil/a v Patagoniji?
cca 3000 EUR (cca 300 za lastne potrebe), v skladu s pričakovanji, čeprav smo bili vsi (negativno) presenečeni nad res visokimi cenami v Argentini :(

4. Kam bi v prihodnje najraje potoval/-a?  Tibet (okoli Kailaša), morda poleti Islandija (je še prosta?), Kanada, Aljaska ...

5. Zakaj si se odločil/a za to potovanje in ali bi to potovanje priporočal/-a še komu?
Patagonija je bila že nekaj časa na seznamu; program je bil super, prav tako vodič, skupina ... ŽE PRIPOROČAM IN DELAM REKLAMO! :)

LP, Andrej


1. Kako se ti je zdelo potovanje nasploh, kaj ti je ostalo v najlepšem spominu in/ali bi kaj v programu spremenili? Potovanje bi ocenil s 5 od 5. Lepo vreme, dobra družba, odlično vodenje. Super narava.

2. Je bilo vodenje in organizacija v redu ali bi kaj lahko dodali? A je bil Peter v redu vodnik? Peter je vodnik, s katerim bi potoval kamor koli.

3. Koliko denarja si cca porabil/a v Patagoniji? Vse skupaj cca 3.200 € po osebi.

4. Zakaj si se odločil/a za to potovanje in ali bi to potovanje priporočal/-a še komu? Z ženo sva se odločila na povabilo prijateljev in zaradi čudovite narave, ki je bila predstavljena v programu. Celo potovanje sem predelal pred odhodom na internetu in pričakovanja so se v celoti izpolnila. Potovanje bom prikazal na predavanju na občnem zboru PD Kočevje, samo potovanje pa sem že pred odhodom predstavil nekaterim prijateljem in znancem.

Lep pozdrav!

Milan in Milena